Naleśnik z fetą - serem i pieczarkami: farsz | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z pieczarkami i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

350 gramów

0.5 pęczka

1 łyżka

6 łyżek

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

ciasto na naleśniki:

250 gramów

400 mililitrów

2 sztuki

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na naleśniki łącząc wszystkie składniki za pomocą miksera, smaż naleśniki na patelni z małą ilością tłuszczu.

Naleśniki z pieczarkami i serem feta - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj, ser feta pokrój w niewielką kostkę.

Naleśniki z pieczarkami i serem feta - Krok 2

Krok 3

Przesmaż na patelni pieczarki, dodaj Knorr Mini kostkę, bułkę tartą i dopraw pieprzem, lekko przestudź farsz, dodaj fetę i natkę.

Naleśniki z pieczarkami i serem feta - Krok 3

Krok 4

Na naleśnikach ułóż farsz, zegnij dwa przeciwległe brzegi do siebie na 2-3 cm i zwiń naleśnika.

Naleśniki z pieczarkami i serem feta - Krok 4

Krok 5

Roztrzep jajka w misce, maczaj naleśniki w jajku, a następnie w bułce tartej, obsmaż z każdej strony i od razu podawaj z sosem Hellmann's Cheddar.

Naleśniki z pieczarkami i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • kla12

    kla12 , 10.12.2022

    TAK. Sycące, pyszne i aromatyczne dzięki przyprawie Knorr. Dokładnie takie, jakie lubię najbardziej. Trudno oprzeć się przed zjedzeniem kolejnej porcji. Obsmażam w pokruszonych płatkach kukurydzianych i sezamem zamiast bułki tartej wtedy rodzina jest zachwycona i prosi o przepis i dokładkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Myślę, że feta i pieczarki to dobre połączenie smakowe. Część pieczarek zastąpię soczewicą. Gdy nie mam fety, zastępuję ją mozzarellą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 09.12.2022

    Tak Uwielbiam naleśniki w tej wersji. Są łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają. Dzieci wolą naleśniki w innej odsłonie, za to ja często przygotowuję dla siebie i męża właśnie te. Lubię połączenie pieczarek i sera feta, do tego natka pietruszki i mini kostka Knorr, które doskonale uzupełniają smak. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z pieczarkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z pieczarkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z pieczarkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z pieczarkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z pieczarkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z pieczarkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z pieczarkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z pieczarkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z pieczarkami i serem fetaNaleśniki z pieczarkami i serem feta

Nie przepadasz za naleśnikami w słodkiej wersji? Razem z nami przygotujesz je na wytrawnie. Przed Tobą znakomite naleśniki z fetą. Przyrządź je w pół godziny i ciesz się szybkimi oraz wyjątkowo smacznymi efektami. Receptura i lista składników już na Ciebie czekają, więc możesz rozpocząć kulinarne działania. 

Dla kogo?

Naleśniki z serem feta to najlepsza alternatywa dla wszystkich osób wolących słone obiady. Wymień dżem na wytrawny farsz na bazie sera i pieczarek! Nasza receptura sprawdzi się także w kuchni kulinarnych nowicjuszy. Do przygotowania naleśników w tym wydaniu nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności.

Na jaką okazję?

Naleśniki z pieczarkami i serem feta to doskonała propozycja na obiad w zabieganym dniu. Możesz także przygotować większą porcję dania i schować do lodówki. Odgrzewane naleśniki smakują tak samo dobrze!

Czy wiesz, że?

Bazą naleśników jest oczywiście ciasto. Nie powinno być ono ani zbyt grube, ani zbyt chude. Przygotuj ciasto na naleśniki łącząc wszystkie składniki za pomocą miksera, smaż naleśniki na patelni z małą ilością tłuszczu. Później ułóż farsz, zegnij dwa brzegi do siebie i zawiń.

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować farsz do naleśników z serem feta? Możesz dorzucić do niego inny rodzaj ulubionego sera. Sprawdzi się np. gouda, która idealnie rozpuści się pod wpływem ciepła. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie zostaw nam komentarz z opinią. Mamy nadzieję, że wszystko Ci smakowało.