Gulasz wołowy - przepis | Przepisy.pl pixel

Obfity gulasz wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

400 mililitrów

1 sztuka

150 gramów

100 mililitrów

0.5 plastra

10 mililitrów

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę w całości smaż na rozgrzanym oleju na dużej patelni, aż zmięknie.

Krok 2

Mięso pokrój w dużą kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem dodaj na patelnię.

Krok 3

Gdy mięso będzie rumiane, dodaj pieczarki pokrojone w cząstki, paprykę w paski i smaż przez kolejne 5 minut. Teraz wlej wino i odparuj je o połowę.

Krok 4

W 400 mililitrach gorącej wody rozpuść zawartość opakowania Fix Knorr, doprowadź do wrzenia, intensywnie mieszając, dodaj do mięsa i pozostaw na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia.

Krok 5

Podawaj gulasz wołowy posypany posiekaną natką pietruszki z puree ziemniaczanym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Obfity gulasz wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z papryką
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Obfity gulasz wołowyObfity gulasz wołowy

Bogactwo warzyw, soczyste mięso w gęstym sosie z wyrazistymi przyprawami i kremowe ziemniaczane purée. Ten zestaw na pewno zasmakuje osobom lubiącym dania z wołowiny. Obfity gulasz wołowy przyrządza się z dość chudej porcji mięsa, którego smak wydobywa smażenie z dodatkiem szalotki i czosnku. Na potrawę składają się też warzywa, m.in. pokrojona w paski papryka. Całość dusi się z dodatkiem przypraw i serwuje z ziemniakami. Powstały sos warto doprawić świeżymi ziołami oraz papryką – wędzoną, słodką lub ostrą. Sprawdzą się też kolendra, tymianek lub kminek rzymski. Potrawa będzie dobrze komponowała się z kluskami śląskimi lub kaszą pęczak. Kontrastowym dodatkiem do dość pikantnego dania może być natomiast sałatka z roszponką, tartą marchewką, ogórkiem, orzechami i musztardowo-miodowym sosem. Doskonale będą też pasować popularne surówki – z marchwi, kapusty czy selera. Szukasz propozycji na wyraziste i smaczne mięsne danie? Przyrządź obfity gulasz wołowy na podstawie naszego sprawdzonego przepisu.