Prosta zupa ogórkowa z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórkowa

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 sztuki

6 sztuk

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewam 3 litry wody dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchew obieram i trę na tarce dodaje włoszczyznę czyli seler w całości ( połówka ) i por w całości potem to wyciągnę.

Krok 2

Dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Wkładam udko z kurczaka gotuje na małym ogniu.Biorę w palce przyprawę w Mini kostkach Pietruszka Knorr i kruszę do zupy . Kiedy się już trochę podgotuje zupa dodaje rosół z kury Knorr.

Krok 3

Ogórki trę na tarce dodaje je 30 minut przed końcem gotowania zupy . Potem podaje na gorąco

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OgórkowaOgórkowa

Zupa ogórkowa sprawdza się jako pyszne danie zimą i latem. Możesz podawać ją na gorąco ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi czy w chlebie. Tak zaserwowana z pewnością skusi wyglądem. Na lato polecamy wersję nieco wystudzoną, która na pewno nie straci swojego wyjątkowego smaku. Podstawą zupy jest wywar warzywny lub mięsny. Obydwa z łatwością przygotujesz samodzielnie. Wystarczy wykorzystać na przykład: udko z kurczaka lub kawałek wołowiny oraz świeżą włoszczyznę: selera, pora, marchewkę i pietruszkę. Ugotowane w całości dadzą bardzo wyrazisty bulion. Później z warzyw możesz przyrządzić sałatkę lub pokroić je w kostkę i dodać do zupy ogórkowej. Udko z kurczaka świetnie sprawdzi się też jako mięsna przekąska czy element drugiego dania. Jeśli chcesz urozmaicić wygląd potrawy, zetrzyj marchewkę na grubych oczkach. Ziemniaki sprawią, że zupa stanie się gęstsza. Jeśli wolisz, zastąp je ryżem. Nie zapomnij o kwaśnych ogórkach kiszonych. Żeby nie straciły swojego wyraźnego smaku, dodaj je pod koniec gotowania. Przypraw według gustu. Polecamy: koperek, lubczyk i pietruszkę.