Omlet ziemniaczany - jajeczny z boczkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Omlet ziemniaczany z wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

heart
982 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

6 sztuk

30 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki podgotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 1

Krok 2

Dymki posiekaj, pomidory pokrój w plasterki, a bekon w kostkę. Bazylię posiekaj.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 2

Krok 3

Tłuszcz roztop, dodaj bekon, cebulę i ziemniaki.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 3

Krok 4

Dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i pieprzem i podsmaż do zrumienienia.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 4

Krok 5

Jajka roztrzep, dodaj mleko, szczyptę pieprzu i bazylię i wylej na patelnię.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 5

Krok 6

Na wierzch ułóż pomidorki. Podsmaż pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Omlet ziemniaczany z wędzonką - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Oliiwa

    Oliiwa , 28.06.2021

    Daje 8/10 więc dałam zadużo Bazyli za krótko gotowałam ziemniaki a tak to oki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Dębska

    Lidia Dębska , 29.12.2020

    Bardzo dobre poleca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Money Makers

    Money Makers , 16.09.2020

    Dobre, tylko trochę za dużo bazylii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Grześków

    Edyta Grześków , 09.08.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ziemniaczany z wędzonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet ziemniaczany z wędzonkąOmlet ziemniaczany z wędzonką

Zwykły omlet może zamienić się w przepyszny konkretny obiad. Puszysta konsystencja dania przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Połączenie jajek i mięsa to tradycja pochodząca prosto z Ameryki – tam tradycyjne śniadanie to jajecznica na bekonie. Zalewanie jajkami ziemniaków to z kolei pomysł hiszpański, gdzie w podobny sposób przygotowuje się frittatę. My proponujemy omlet na wędzonym boczku z ziemniakami i pomidorami. Danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu, praca zajmuje około 40 minut, czyli mniej więcej tyle, ile tradycyjny obiad. Rodzinie na pewno zasmakuje taka zapiekanka. Prace zacznij od podsmażenia ziemniaków z boczkiem cebulką – gdy przybiorą rumiany kolor, wylej na patelnię roztrzepane jajka z mlekiem. Możesz dodać odrobinę świeżych ziół i innych przypraw. Podsmaż omlet przez chwilę, a następnie ułóż na wierzchu pokrojone w plastry pomidory. Przykryj patelnie, zmniejsz ogień i pozwól ściąć się całość. Uważaj jedynie by omlet nie przypalił się od spodu. Podawaj na gorąco.