
Składniki
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
6 sztuk
30 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki podgotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.

Krok 2
Dymki posiekaj, pomidory pokrój w plasterki, a bekon w kostkę. Bazylię posiekaj.

Krok 3
Tłuszcz roztop, dodaj bekon, cebulę i ziemniaki.

Krok 4
Dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i pieprzem i podsmaż do zrumienienia.

Krok 5
Jajka roztrzep, dodaj mleko, szczyptę pieprzu i bazylię i wylej na patelnię.

Krok 6
Na wierzch ułóż pomidorki. Podsmaż pod przykryciem, aż jajka się zetną.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet ziemniaczany z wędzonką
Zwykły omlet może zamienić się w przepyszny konkretny obiad. Puszysta konsystencja dania przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Połączenie jajek i mięsa to tradycja pochodząca prosto z Ameryki – tam tradycyjne śniadanie to jajecznica na bekonie. Zalewanie jajkami ziemniaków to z kolei pomysł hiszpański, gdzie w podobny sposób przygotowuje się frittatę. My proponujemy omlet na wędzonym boczku z ziemniakami i pomidorami. Danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu, praca zajmuje około 40 minut, czyli mniej więcej tyle, ile tradycyjny obiad. Rodzinie na pewno zasmakuje taka zapiekanka. Prace zacznij od podsmażenia ziemniaków z boczkiem cebulką – gdy przybiorą rumiany kolor, wylej na patelnię roztrzepane jajka z mlekiem. Możesz dodać odrobinę świeżych ziół i innych przypraw. Podsmaż omlet przez chwilę, a następnie ułóż na wierzchu pokrojone w plastry pomidory. Przykryj patelnie, zmniejsz ogień i pozwól ściąć się całość. Uważaj jedynie by omlet nie przypalił się od spodu. Podawaj na gorąco.