Orzeźwiająca sałatka z melona i arbuza z pomarańczowo-imbirowym dressingiem
łatwe
45 osób zapisało

Składniki
600 gramów
600 gramów
120 mililitrów
4 łyżki
4 łyżeczki
48 gramów
1 szczypta
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Z melona i arbuza wykrój kuleczki.

Krok 2
Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy i limonki, dodaj świeżo starty imbir, miód i drobno posiekane listki mięty. Arbuza i melona polej pomarańczowo-imbirowym dressingiem, posyp drobno siekanymi orzechami nerkowca. Zaleca się schłodzić sałatkę przed podaniem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej