Ciasto Pani Walewska, Pychotka – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pani Walewska (Pychotka)

Autor: Małgorzata Marchewka

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

2 szklanki

2 łyżki

50 gramów

1 puszka

1 sztuka

500 gramów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę.

Krok 2

Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki,aby stężało.

Krok 3

Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 40 x 26cm (duża blacha) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.

Krok 4

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w temp 180 st.C

Krok 5

Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.

Krok 6

Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.

Krok 7

Zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 8

Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.

Krok 9

Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.

Krok 10

Tak przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia.

Krok 11

Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.

Krok 12

Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem

Krok 13

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pani Walewska (Pychotka) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej