Papryka w cieście - w panierce: panierowana | Przepisy.pl pixel

Papryka w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
739 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

996 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone papryki pokrój w paski, posyp majerankiem.

Papryka w cieście - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i piwem na gładką masę.

Papryka w cieście - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej tłuszcz do smażenia (może to być olej). Paski papryki zanurzaj w cieście i od razu wkładaj do gorącego tłuszczu. Uważaj, aby papryki nie popękały.

Papryka w cieście - Krok 3

Krok 4

Gdy papryki zbrązowieją, osącz je z tłuszczu układając na papierowym ręczniku.

Papryka w cieście - Krok 4

Krok 5

Oddzielnie przygotuj sos mieszając zawartość opakowania Fix Kurczak słodko – kwaśny Knorr z wodą. Całość zagotuj. Gotową paprykę podawaj z sosem w oddzielnym naczyniu.

Papryka w cieście - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • martha

    martha , 31.12.2024

    na 100ml piwa 100g mąki, ale ja robię z podwójnej ilości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borucka

    Halina Borucka , 03.08.2017

    Ile mąki trzeba dać na ciasto??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • graph exem Karolina Juczcic

    graph exem Karolina Juczcic , 21.11.2016

    Od lat brakuje w przepisie proporcji mąki. Dodatkowo, że 100 ml piwa nie starczy ciasta na dwie papryki. Proponuję robić od razu z 200 ml piwa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Hiszpańska zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka w cieściePapryka w cieście

Warzywa smażone w cieście będą świetnym poczęstunkiem na przyjęciu. Wykorzystaj np. różnokolorowe papryki. Usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w paski, a następnie posyp obficie majerankiem, który możesz zastąpić wyrazistszym w smaku cząbrem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i piwem, a następnie połącz wymienione składniki za pomocą drewnianej łyżki na gęstą masę o spójnej konsystencji. Paprykowe paski zanurzaj w przygotowanym cieście i smaż na wcześniej rozgrzanym tłuszczu, dbając jednocześnie o to, aby warzywa nie popękały. Gdy nabiorą lekko brązowego koloru na każdej ze stron, ściągnij je z patelni. Nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się dzięki odsączeniu warzyw na jednorazowych ręcznikach kuchennych. W osobnym naczyniu przygotuj sos słodko-kwaśny i podawaj go z papryką w cieście. Przedstawioną w tym przepisie metodą przygotujesz smaczne przekąski również z innych warzyw. Wypróbuj np. panierowanych kawałków marchewki lub korzenia pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszne tapas.