
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
0.5 szklanki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz bakłażany, a następnie upiecz je w piekarniku.
Krok 2
Czosnek obierz, zmiażdż i rozetrzyj z solą. Dodaj do bakłażanów i zmiksuj.
Krok 3
Cały czas miksując, dodawaj stopniowo sok z cytryny i pastę sezamową.
Krok 4
Pomidora sparz wrzącą wodą, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 5
Pastę wymieszaj z pomidorem i natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej