Pasta z suszonych pomidorów – na kanapki: przepis | Przepisy.pl pixel

Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

157

heart
934 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2634 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4391 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

3 łyżki

1 szczypta

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek oraz ostrą papryczkę drobno posiekaj. Składniki podsmaż na trzech łyżkach oleju z zalewy z suszonych pomidorów.

Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Podsmażone składniki i kapary przełóż do kielicha blendera. Dodaj ser, suszone pomidory i majonez.

Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Całość zmiksuj na gładką pastę, przełóż do miski i dopraw do smaku posiekaną bazylią i pieprzem.

Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowana pasta to danie samo w sobie lub dodatek do kanapek z rybą lub pieczonym mięsem.

15

Opinie o przepisie

  • agnieszka stasieluk

    agnieszka stasieluk , 02.12.2018

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewa

    ewa , 13.01.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Franczak

    Bożena Franczak , 12.11.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Świazdek

    Marek Świazdek , 09.09.2016

    Chrupkie pieczywo, to było za komuny. Teraz chleb i bułki są produkowane w zakładach przemysłu gumowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Afrykańska

    Teresa Afrykańska , 09.09.2016

    Napewno pyszne bo uwielbiam suszone pomidory

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Trzcińska

    Henryka Trzcińska , 09.09.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jablonska

    Danuta Jablonska , 09.09.2016

    Smakowicie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Hajduk

    Barbara Hajduk , 08.09.2016

    z suszonymi kupuje wszystko:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krupa

    Iwona Krupa , 08.09.2016

    Aż slinka cieknie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sawicki

    Piotr Sawicki , 08.09.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Buchowiecki

    Janusz Buchowiecki , 08.09.2016

    tyle mamy pysznych świeżych dojrzałych na słońcu pomidorów szkoda czasu na tę pastę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Sugier

    Leszek Sugier , 08.09.2016

    No dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman , 08.09.2016

    Pysznie wygladaja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Binda

    Zdzisław Binda , 08.09.2016

    ....jakoś nauczyłem się przez ponad pół wieku jeść "ciężko-strawną" kolację i....ze śniadaniem mam spokój- wiem , że to niezdrowo, ale mnie to pasuje od wielu lat i...jeszcze żyję....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Ogonowska

    Wioletta Ogonowska , 08.09.2016

    Muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z suszonych pomidorów - VIDEOPasta z suszonych pomidorów - VIDEO

Pasty warzywne stanowią smaczny dodatek do pieczywa czy mięsa, użyjesz ich także z powodzeniem do sałatek. Dodatkowo przygotowuje się je prosto i szybko – nie tylko z sezonowych warzyw, ale również z mrożonych, suszonych lub marynowanych. Przyrządź na przykład pastę z suszonych pomidorów na kanapki. Wybierz te z zalewy – są bardziej miękkie, a dodatkowo zawierają często cebulę oraz czosnek. Połącz te warzywa z suszonymi pomidorami – pokrój je, by łatwiej się je miksowało. Dodaj biały ser, który nada całości lekko kwaskowatego smaku, oraz majonez. Do smaku dorzuć również kapary – nadadzą przekąsce południowego, włoskiego charakteru. Dobrym pomysłem będzie także dodatek oliwek. Wszystko zmiksuj na gładką masę, a następnie dopraw do smaku. Bardzo dobrze sprawdzi się świeża bazylia i oregano.

Dla kogo?

Pasta z suszonych pomidorów na kanapki powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków. Suszone pomidory, czosnek, ostra papryka oraz majonez – te połączone ze sobą składniki nadają potrawie wyszukanego i lekko pikantnego smaku.

Na jaką okazję?

Przepis na pastę z suszonych pomidorów na kanapki sprawdzi się na różnego rodzaju okazje. Jeśli znudziły Ci się standardowe dodatki do kanapek, wspomniana pasta będzie świetną alternatywą. Wykorzystaj ją również jako składnik lunchowego posiłku.

Czy wiesz, że?

Do pasty najlepiej wykorzystać pomidory suszone w zalewie z dodatkami. W takim słoiczku często znajdują się papryczki, czosnek lub przyprawy. Dodaj je również do pasty, aby dodatkowo wzbogacić smak.

Dla urozmaicenia:

Pasta z suszonych pomidorów to dobry dodatek nie tylko do chleba. Użyj jej na przykład jako farszu do naleśników albo gęstego sosu do jajek na twardo. Sprawdź przepis i zrób pyszną pastę z suszonych pomidorów. Zainspiruj się.