Pasteis de nata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasteis de nata

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

540 gramów

40 gramów

300 mililitrów

220 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

1 łyżeczka

6 sztuk

1 garść

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki wlewamy 1/4 szklanki mleka. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii.

Pasteis de nata - Krok 1

Krok 2

W garnku gotujemy wodę z laska cynamonu oraz cukrem.

Pasteis de nata - Krok 2

Krok 3

W drugim garnku gotujemy mleko. Wrzącym mlekiem zalewamy mąkę i mieszamy całość trzepaczką. Z cukrowego syropu wyciągamy laskę cynamonu i zalewamy nim mleko z mąką.

Pasteis de nata - Krok 3

Krok 4

Żółtka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy. Przelewamy do mleka cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na bok.

Pasteis de nata - Krok 4

Krok 5

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż forma na muffiny. Wypełniamy nim gniazda formy.

Pasteis de nata - Krok 5

Krok 6

Do każdej kokilki wlewamy masę budyniową na 2/3 wysokości. Podczas pieczenia budyń się podniesie. Pasteis de nata pieczemy w temperaturze ok 280 C przez ok. 7 min do zarumienienia. Po wyjęciu studzimy na kratce. Możemy posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Pasteis de nata - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasteis de nata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasteis de nataPasteis de nata

O portugalskim deserze pasteis de nata słyszał każdy, kto choć raz odwiedził ten piękny kraj. To ciastko sprzedawane jest tam dosłownie wszędzie – w piekarniach, cukierniach, restauracjach i sklepach. Jeśli nie mieliście okazji spróbować pasteis de nata, przepis z naszej strony jest idealnym sposobem na nadrobienie tych zaległości. Wystarczy kilka bazowych składników, aby odbyć szybką kulinarną podróż do Portugalii. Warto wspomnieć, że z przygotowaniem ciastek poradzi sobie każdy, nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie.

Dla kogo?

Pasteis de nata to propozycja dla entuzjastów portugalskich słodyczy, ale nie tylko. Ciasteczka spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, którzy szukają pomysłów na oryginalny deser i lubią poznawać kuchnie świata.

Na jaką okazję?

Bez wątpienia na każdą! Pasteis de nata przygotujecie jako codzienną porcję domowych łakoci. Świetnie sprawdzą się też w roli głównego deseru serwowanego podczas eleganckiego przyjęcia imieninowego, urodzinowego czy też rocznicowego.

Czy wiesz, że?

Portugalczycy rzadko łączą deser z kawą, więc najpierw serwowane są ciasteczka pasteis de nata, a dopiero po nich filiżanka aromatycznej kawy. Ciekawostką jest, że pierwsze wzmianki o tym deserze pochodzą z klasztoru hieronimitów w Belem.

Dla urozmaicenia:

Gotowe i wystudzone ciastka pasteis de nata posypcie obficie cukrem pudrem. Jeśli chcecie osiagnąć bardziej wyrazisty smak, cukier wymieszajcie z odrobiną cynamonu.