
Składniki
540 gramów
40 gramów
300 mililitrów
220 gramów
1 sztuka
2 łyżki
200 mililitrów
1 łyżeczka
6 sztuk
1 garść
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wlewamy 1/4 szklanki mleka. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii.

Krok 2
W garnku gotujemy wodę z laska cynamonu oraz cukrem.

Krok 3
W drugim garnku gotujemy mleko. Wrzącym mlekiem zalewamy mąkę i mieszamy całość trzepaczką. Z cukrowego syropu wyciągamy laskę cynamonu i zalewamy nim mleko z mąką.

Krok 4
Żółtka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy. Przelewamy do mleka cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na bok.

Krok 5
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż forma na muffiny. Wypełniamy nim gniazda formy.

Krok 6
Do każdej kokilki wlewamy masę budyniową na 2/3 wysokości. Podczas pieczenia budyń się podniesie. Pasteis de nata pieczemy w temperaturze ok 280 C przez ok. 7 min do zarumienienia. Po wyjęciu studzimy na kratce. Możemy posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasteis de nata
O portugalskim deserze pasteis de nata słyszał każdy, kto choć raz odwiedził ten piękny kraj. To ciastko sprzedawane jest tam dosłownie wszędzie – w piekarniach, cukierniach, restauracjach i sklepach. Jeśli nie mieliście okazji spróbować pasteis de nata, przepis z naszej strony jest idealnym sposobem na nadrobienie tych zaległości. Wystarczy kilka bazowych składników, aby odbyć szybką kulinarną podróż do Portugalii. Warto wspomnieć, że z przygotowaniem ciastek poradzi sobie każdy, nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w cukiernictwie.
Dla kogo?
Pasteis de nata to propozycja dla entuzjastów portugalskich słodyczy, ale nie tylko. Ciasteczka spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, którzy szukają pomysłów na oryginalny deser i lubią poznawać kuchnie świata.
Na jaką okazję?
Bez wątpienia na każdą! Pasteis de nata przygotujecie jako codzienną porcję domowych łakoci. Świetnie sprawdzą się też w roli głównego deseru serwowanego podczas eleganckiego przyjęcia imieninowego, urodzinowego czy też rocznicowego.
Czy wiesz, że?
Portugalczycy rzadko łączą deser z kawą, więc najpierw serwowane są ciasteczka pasteis de nata, a dopiero po nich filiżanka aromatycznej kawy. Ciekawostką jest, że pierwsze wzmianki o tym deserze pochodzą z klasztoru hieronimitów w Belem.
Dla urozmaicenia:
Gotowe i wystudzone ciastka pasteis de nata posypcie obficie cukrem pudrem. Jeśli chcecie osiagnąć bardziej wyrazisty smak, cukier wymieszajcie z odrobiną cynamonu.