
Składniki
30 gramów
40 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
0.5 sztuki
20 gramów
0.5 łyżki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnuszka i zalej taką ilością wody, żeby tylko przykryć grzyby. Pozostaw na noc. Wyjmij i odsącz grzyby, a w wywarze namocz bułkę.
Krok 2
Do garnuszka włóż masło i pokrojone grzyby. Smaż na niedużym ogniu, aż a grzyby lekko się zrumienią. Dodaj odciśniętą bułkę i jeszcze chwilę smaż.
Krok 3
Następnie przełóż wszystko do miski, dodaj orzechy, koperek, po pół pokruszonej kostki pietruszkowej i cebulowej, sól, pieprz, surowe żółtko i śmietanę. Wyrób masę, dodaj ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
Przełóż do formy (lub kokilek) wysmarowanej masłem i posypanej posiekanymi orzechami. Przykryj szczelnie formą aluminiową i ustaw w głębszej formie, z wrzącą wodą. Piecz w 180°C przez godzinę. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej