Soczewica w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczoną przez noc soczewicę ugotuj w tej samej wodzie z dodatkiem łodyg pęczka natki pietruszki.

Soczewica w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Fix Spaghetti Napoli Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Cebulę podsmaż na słoninie.

Soczewica w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu soczewicy odlej wodę, dodaj masło, sos pomidorowy, pieprz, posiekany drobno czosnek i cebulę.

Soczewica w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Całość posyp posiekanymi liśćmi natki pietruszki.

Soczewica w sosie pomidorowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Kamiński

    Łukasz Kamiński , 07.05.2015

    było bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica w sosie pomidorowymSoczewica w sosie pomidorowym

Połącz czerwoną soczewicę z sosem pomidorowym, aby otrzymać proste danie na obiad lub kolację. Na jego przygotowanie składa się jedynie kilka nieskomplikowanych kroków – pierwszy z nich wykonaj dzień wcześniej, zalewając soczewicę wodą. Taki zabieg ułatwi jej dalszą obróbkę. Następnie soczewicę ugotuj z gałązkami świeżej pietruszki i odcedź. Drobno posiekaj czosnek oraz cebulę i podsmaż je na słoninie. Błyskawiczny sos pomidorowy przyrządź według przepisu na opakowaniu i zalej nim ugotowaną soczewicę, dodaj także podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotuj przez chwilę do momentu, aż sos pomidorowy zgęstnieje, a na koniec wsyp do garnka garść drobno posiekanej natki pietruszki. Taką potrawę warto wzbogacić dodatkiem innych warzyw, np. czerwonej papryki, cukinii oraz pieczarek. Natomiast jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, dodaj także pokrojoną w plasterki kiełbasę. Soczewicę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa – bagietki lub chleba żytniego na zakwasie. Przekonaj się, jakie to łatwe.