Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
273 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

757 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 sztuki

5 sztuk

1 szczypta

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera, ziemniaki i pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia i ziela – następnie wystudź i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Oba rodzaje soczewicy ugotuj, następnie odcedź. Ciecierzycę również odcedź.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 1

Krok 2

W misce połącz zmiksowane warzywa, ciecierzycę oraz soczewicę. Dodaj jajka, bułkę tartą, paprykę ostrą, kmin rzymski oraz przyprawę do mięsa mielonego Knorr. Wymieszaj dokładnie. Śliwki pokrój w paseczki, kolendrę posiekaj – również dodaj do masy. Dopraw do smaku pieprzem.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 2

Krok 3

Formę keksówkę posmaruj tłuszczem i oprósz tarta bułką. Wypełnij ją przygotowaną masą i wygładź. Formę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 50 minut.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 3

Krok 4

Pasztet wystudź w formie, po tym czasie wyjmij z foremki, pokrój w centymetrowej grubości plastry i podawaj.

Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Z takiej masy możesz przygotować również kotleciki – z surowej jeszcze masy po prostu uformuj niewielkie kotleciki, obtocz w tartej bułce i usmaż. Gotowe!

4

Opinie o przepisie

  • Joanna Żmigrodzka

    Joanna Żmigrodzka , 07.12.2020

    TAK - Konsystencja i smak w punkt. Polecam - nie tylko od "święta", smak zadowoli nawet mięsożerców :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 04.12.2020

    Ale pasztet. Taki to ja rozumiem! Tylko jak dla mnie kategorycznie bez kolendry. Nie znoszę kolendry, ale przecież jest tyle innych ziół i przypraw, na pewno można improwizować :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Leman

    Halina Leman , 08.04.2019

    super przepisy wypróbuję proszę więcej takich przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek , 08.04.2019

    pychota zrobię go

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrąPasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą

Nie wymaga dużego kuchennego doświadczenia, ale potrafi zachwycić smakiem i aromatem. Czy nasz pasztet warzywny z suszoną śliwką i świeżą kolendrą ma jakieś słabsze strony? Zbyt szybko znika z talerzy! Lepiej od razu przygotuj dwie brytfanny, bo trudno będzie się od niego oderwać.

Dla kogo?

Mięsna klasyka od roślinnej strony prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przekonaj swoich gości, że wegetariańskiemu jadłospisowi niczego nie brakuje. Nawet zdeklarowani mięsożercy będą prosić o dokładkę.

Na jaką okazję?

90 minut na przygotowanie to dużo? Pomyśl, że wchodzisz do kuchni jeden raz i przekąskę na 2–3 dni masz z głowy. Pasztet warzywny na gorąco będzie gwiazdą przyjęcia, na zimno weźmiesz go na wynos, gdziekolwiek chcesz.

Czy wiesz, że?

Na przełomie XVII i XVIII wieku umiejętne przyrządzenie pasztetu było traktowane jako sztuka. Pasztetnicy, którzy najlepiej zgłębili te tajniki, cieszyli się ogromnym uznaniem na najbogatszych dworach.

Dla urozmaicenia:

Dzięki zwartej konsystencji pasztet warzywny nie sprawia problemów przy krojeniu. Kuszące plastry świetnie smakują na ciepło z marynatami lub konfiturami. Możesz serwować go na zimno jako smarowidło do świeżego pieczywa.