Pieczeń wołowa w ciemnym sosie własnym z piekarnika | Przepisy pixel

Pieczeń wołowa z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr w miseczce z oliwą. Dodaj musztardę oraz posiekany rozmaryn.

Krok 2

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj przygotowaną pastą. Oprósz pieprzem.

Krok 3

Zamarynowane mięso obsmaż na patelni z każdej strony a następnie przełóż do brytfanki.

Krok 4

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, mięso piecz ok. 12-15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 °C i piecz jeszcze 5-10 minut, w zależności, jak mocno wypieczone mięso lubisz.

Krok 5

Przed podaniem pozostaw mięso na 10 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie mięso pokrój w plastry i podawaj, najlepiej z pieczeniowym sosem lub ziołowym masłem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czas pieczenia wołowiny uzależniony jest również od tego, jak gruby kawałek mięsa pieczemy. Jeśli dość często przygotowujemy takie mięso, bardzo przydatnym zakupem okaże się termometr do mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń wołowa z sosemPieczeń wołowa z sosem

Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr w miseczce z oliwą. Dodaj musztardę oraz posiekany rozmaryn.