Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę czerstwą namocz w wodzie, bulionie lub mleku, odciśnij.

Krok 2

Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą bułkę, starty na tarce ser żółty, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszaj dobrze masę mięsną. Formuj kotlety.

Krok 3

Kotlety obsmaż na rozgrzanym na patelni oleju i ułóż w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Zalej sosem pomidorowym.

Krok 4

Piecz ok 40 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej