Pieczone jabłka z żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pieczone jabłka z żurawiną

z orzechami i jogurtem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

13

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj suszoną żurawinę z miodem i orzechami.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Całość włóż do wydrążonego jabłka i piecz w piekarniku do miękkości.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Upieczone jabłko polej jogurtem, który wcześniej wymieszaj z cynamonem.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, manganu, witaminy C.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Wło

    Katarzyna Wło , 30.05.2020

    tak pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone jabłka z żurawinąPieczone jabłka z żurawiną

Marzysz o pysznym podwieczorku? Mamy coś specjalnie dla Ciebie. Jabłko pieczone z żurawiną, miodem i orzechami z dodatkiem jogurtu oraz cynamonu, z pewnością nasyci Twoje zmysły. Danie nie tylko cudownie smakuje, ale także zachwyca korzennym aromatem cynamonu.

Dla kogo? To idealny przepis dla łasuchów, którzy gustują w ciekawych połączeniach smakowych. Miód i cynamon znakomicie rozgrzeją oraz pobudzą do działania. Będzie słodko i smacznie.

Na zdrowie! Posiłek dostarczy Ci m.in. błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę C (w jednej porcji 24,7 mg, czyli 31% RWS), a także potas (jedna porcja to 595 mg, czyli 30% RWS). Obecna w daniu witamina B6 (0,21 mg czyli 15% RWS) pozwoli nam w prawidłowy sposób spalać węglowodany i białka.

Czy wiesz, że? Kosmetyki zawierające cynamon pozytywnie wpływają na cerę borykającą się z trądzikiem. Cynamon wykazuje właściwości rozjaśniające blizny i zmiany skórne. Zatem bądźmy z cynamonem za pan brat!