Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

433 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie wsyp do miski.

Krok 2

W drugiej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, posiekany czosnek oraz Delikat Knorr. Dodaj do warzyw.

Krok 3

Zamarynowane warzywa przesyp na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 35 minut.

Krok 4

Upieczone warzywa przełóż na półmisek i skrop olejem z pestek dyni. Wierzch posyp pokruszonym serem feta oraz pestkami dyni. Danie podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dwa światy fasol
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyniPieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

Pieczone warzywa, posypane serem feta i pestkami dyni, to kolorowa i pełna smaku przekąska albo dodatek do dania głównego. Wspaniale nadawać się będą do pieczonego kurczaka lub ryb. Mieszankę przygotujesz z różnych warzyw, ta z przepisu jest jednak bardzo urozmaicona, a wszystkie jej składniki doskonale się ze sobą komponują. Dodaj do niej paprykę w różnych kolorach: czerwona jest najsłodsza, żółta mniej, z kolei zielona charakteryzuje się gorzkawym posmakiem. Pokrój cukinię, której delikatny smak pasować będzie do różnego rodzaju składników, a także lekko pikantną i słodką czerwoną cebulę oraz kwaskowate pomidorki cherry. Na kawałki podziel młode marchewki i wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą, którą przygotujesz z oliwy, octu balsamicznego, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Upiecz je, a po przełożeniu na półmisek, skrop olejem z pestek dyni (dobry będzie również ten z pestek winogron) i posyp pokruszonym albo pokrojonym w kostkę serem feta. Całość dopełnij pestkami słonecznika. Do dzieła!