Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

50 mililitrów

120 gramów

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na pół godziny.

Krok 2

Następnie zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach prze 20 minut.

Krok 3

Do rondelka wlej mleko i dodaj pokruszony ser. Podgrzewaj aż ser się rozpuści. Ewentualnie dopraw sos świeżo mielonym pieprzem i solą według upodobań.

Krok 4

Upieczoną rybę przełożyć na talerze, polać sosem i podawać z ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej