Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
łatwe
950 osób zapisało

Składniki
5 kilogramów
marynata:
1 litr
1 sztuka
30 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
farsz:
100 gramów
100 gramów
2 kilogramy
10 gramów
20 sztuk
2 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
sos do indyka:
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij upieczoną główkę czosnku, powstałą pastę połącz z jogurtem, otartą skórką z cytryn, sokiem wyciśniętym z cytryn oraz przyprawą do mięs Knorr i ostrą papryką. Powstałą marynatą natrzyj indyka z zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 12 godzin. Obróć go przynajmniej raz po około 6 godzinach tak, aby cały indyk miał szanse dobrze przejść aromatem marynaty. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty.

Krok 2
Bataty obierz i pokrój w 1x1cm grubości kostkę. W dużej misce połącz je mieszając z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, rodzynkami startym imbirem, cynamonem, przekrojonymi na pół cebulkami, otartą skórka z dwóch pomarańczy, syropem klonowym i kostka masła.

Krok 3
Indyka nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami otwór indyka i zwiąż nogi na krzyż.

Krok 4
Indyka wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3-4 godziny, piecz polewając wytapiającym się tłuszczem.

Krok 5
Po upieczeniu indyka zbierz powstałe soki, mięso z indyka odetnij od kości wyporcjuj na mniejsze kawałki i ułóż w brytfance na wyjętym ze środka farszu.

Krok 6
Pozostałe kości i soki przełóż do garnka zalej litrem wody gotuj jeszcze przez około 30 minut. Powstały wywar przecedź. Powinno go być około 1 litra.

Krok 7
Przygotuj sos. Chłodny wywar rozmieszaj z Sosem do pieczeni jasny Knorr. Sos gotuj około 3-5 minut aż zgęstnieje.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie, dodasz do ciast oraz mięs. Będą świetnym farszem do kruchej tarty i doskonale podkreślą smak drobiu. Użyj ich, by zrobić pieczonego indyka w całości. Bataty mają delikatną konsystencję i są słodkawe. Dodatkowo, po ugotowaniu lub upieczeniu zyskują intensywny pomarańczowy kolor. Żeby nadać im wyrazistości, połącz je z cytrusami, a także imbirem, który posiada słodko-kwaśny i jednocześnie nieco pikantny smak. Do nadzienia dodaj także orzechy pekan albo włoskie oraz rodzynki. Smaczna będzie także lekko kwaskowata żurawina. Dopraw farsz syropem klonowym lub miodem i rozmarynem. Całością nadziej zamarynowanego wcześniej indyka i upiecz. To wykwintne danie doskonale sprawdzi się jako główna potrawa na świątecznym stole lub uroczystym obiedzie. Podawaj ją z opiekanymi ziemniakami i sałatką z roszponki. Indyk pieczony w całości z farszem ze słodkich ziemniaków to danie dość pracochłonne, warto jednak poświęcić czas na jego przygotowanie – przekonaj się!