
Składniki
250 gramów
40 gramów
100 mililitrów
1 szczypta
100 gramów
150 gramów
2 szczypty
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, obrać ze skóry i zblendować na pure, dodać pokruszone wędzone tofu, powidła, szczyptę przyprawy grubo mielonej z wędzoną papryką Knorr, wędzoną paprykę, sól i pieprz, wymieszać do powstania farszu.
Krok 2
Do mąki wlać wrzątek, dodać kawałki masła i szczyptę soli i wymieszać ciasto najpierw delikatnie łyżką, aby się nie poparzyć, a następnie wyrobić ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkować i wykroić szklanką 12 okręgów (można też zrolować ciasto w wałek, pokroić na 12 wałeczków i każdy wałeczek rozwałkować na placuszek.
Krok 3
Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i sklejać na kształt pierogów. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować jeszcze 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z okrasą ze smażonej na maśle cebulki oraz posypane szczyptą przyprawy grubo mielonej Knorr z wędzoną papryką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej