Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

80 mililitrów

5 ziaren

5 ziaren

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały obierz ze skórki i wraz z orzeszkami pinii upraż je na suchej patelni na złoty kolor, po czym delikatnie je rozkrusz. Posiekaj natkę pietruszki. Czosnek i cebulę pokrój w grubą 2-centymetrową kostkę.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 1

Krok 2

Ziarna ziela angielskiego i pieprzu rozetrzyj w moździerzu i połącz z przyprawą Za'atar Knorr, solą, ostrą papryką, cynamonem, czosnkiem, sokiem z jednej cytryny oraz oliwą. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry cytryny, połóż na nie mięso, dodaj pokrojoną cebulę. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw na 12 godzin do lodówki.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie usuń folię i wstaw naczynie do nagrzanego do 190°C piekarnika na 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i migdałami. Całość piecz jeszcze przez 2–5 minut. Kurczaka podawaj z ryżem oprószonego obficie natką pietruszki.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować udka kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałówPiersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów

Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, drób, ze względu na swój delikatny smak, dobrze komponuje się z wieloma składnikami. To idealna możliwość na wykorzystanie tych produktów, które ma się akurat pod ręką. Wydaje Ci się, że z użyciem kurczaka jadłeś już wszystko? Daj się zaskoczyć! Wypróbuj w swoim domu przepis na piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów! Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które cenią sobie wyszukany i nietuzinkowy smak dania zamknięty w prostej formule.

Na jaką okazję?

Piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów dobrze sprawdzą się zarówno podczas codziennego obiadu, jak i podczas ważnych uroczystości. Orzechy dodadzą całości nieco bardziej wytrawnego smaku.

Czy wiesz, że?

Orzeszki pinii to jadalne owoce pochodzące z sosny o takiej samej nazwie. Najwięcej drzew rośnie w części krajów śródziemnomorskich oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować udka z kurczaka.