Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów
łatwe
40 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
80 mililitrów
5 ziaren
5 ziaren
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały obierz ze skórki i wraz z orzeszkami pinii upraż je na suchej patelni na złoty kolor, po czym delikatnie je rozkrusz. Posiekaj natkę pietruszki. Czosnek i cebulę pokrój w grubą 2-centymetrową kostkę.

Krok 2
Ziarna ziela angielskiego i pieprzu rozetrzyj w moździerzu i połącz z przyprawą Za'atar Knorr, solą, ostrą papryką, cynamonem, czosnkiem, sokiem z jednej cytryny oraz oliwą. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka.

Krok 3
W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry cytryny, połóż na nie mięso, dodaj pokrojoną cebulę. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw na 12 godzin do lodówki.

Krok 4
Po tym czasie usuń folię i wstaw naczynie do nagrzanego do 190°C piekarnika na 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i migdałami. Całość piecz jeszcze przez 2–5 minut. Kurczaka podawaj z ryżem oprószonego obficie natką pietruszki.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować udka kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów
Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, drób, ze względu na swój delikatny smak, dobrze komponuje się z wieloma składnikami. To idealna możliwość na wykorzystanie tych produktów, które ma się akurat pod ręką. Wydaje Ci się, że z użyciem kurczaka jadłeś już wszystko? Daj się zaskoczyć! Wypróbuj w swoim domu przepis na piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów! Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które cenią sobie wyszukany i nietuzinkowy smak dania zamknięty w prostej formule.
Na jaką okazję?
Piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów dobrze sprawdzą się zarówno podczas codziennego obiadu, jak i podczas ważnych uroczystości. Orzechy dodadzą całości nieco bardziej wytrawnego smaku.
Czy wiesz, że?
Orzeszki pinii to jadalne owoce pochodzące z sosny o takiej samej nazwie. Najwięcej drzew rośnie w części krajów śródziemnomorskich oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możesz przygotować udka z kurczaka.