
Składniki
500 gramów
80 mililitrów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę kolendry, pokrój w drobną kosteczkę paprykę, posiekaj czosnek, a połowę chipsów tacos skrusz, ścierając je w ręku. Awokado obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Krok 2
Mięso mielone pomieszaj z pokruszonymi chipsami, dodaj połowę natki kolendry , jedna łyżkę kminu, a całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie doskonałego smaku.

Krok 3
Z mięsa uformuj kulki.

Krok 4
Kotleciki obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju i dodaj do nich pokrojoną paprykę wraz z czosnkiem. Smaż chwilę, po czym dodaj puszkę pomidorów oraz puszkę wypłukanej w wodzie fasoli. Całość duś pod przykryciem około ok. 5 minut. Dopraw do smaku natką kolendry i pozostałą łyżeczką kminu rzymskiego. Pulpeciki razem z sosem wyłóż na talerz i udekoruj kilkoma łyżkami śmietany. Dodaj do nich pokrojone awokado i posyp z wierzchu pozostałą kolendrą i chipsami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz potrawy pikantne, dodaj do mięsa posiekaną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne pulpety z fasolą i tacos
Pulpety z fasolą i tacos to idealna propozycja dla tych, którzy lubią nieco pikantniejszy smak dań. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. mielonego mięsa, czerwonej i zielonej papryki, pomidorów z puszki, chipsów oraz czarnej fasoli i awokado. Wieprzowo-wołowe mięso wymieszaj z pokruszonymi chipsami tacos. Nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach. Doskonale sprawdzą się m.in. kolendra, kmin i przyprawa do mięsa, która nada potrawie doskonałego smaku. Z przyrządzonego w ten sposób mięsa uformuj kulki, a następnie podsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnym dodatkiem do gotowego dania będzie sos, który przyrządzisz na bazie papryki, czosnku, pomidorów oraz wypłukanej w wodzie fasoli. Pikantne pulpeciki polej przygotowanym sosem i udekoruj kilkoma łyżkami śmietany, pokrojonym awokado, kolendrą oraz chipsami. Potrawę serwuj z ziemniakami oraz sałatką z sezonowych warzyw. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pikantne pulpety.