Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem
łatwe
200 osób zapisało

Składniki
zalewa:
1 litr
1 szklanka
1 szklanka
1.5 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
pozostałe składniki:
4 sztuki
1.5 kilograma
16 sztuk
4 ziarna
1 łyżka
2 sztuki
5 cm
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej. Wodę zagotuj, dodaj brązowy cukier, ocet, sól, przyprawę Czerwone Curry Knorr i trawę cytrynową. Zalewę gotuj 2–3 minuty.

Krok 2
Ogórki umyj, wysusz i pokrój w grube plastry. Szalotkę i imbir obierz. Szalotkę pokrój na ćwiartki, a imbir w plastry. Chili przekrój wzdłuż na pół, a limonkę pokrój w plastry. Wszystkie składniki, razem z gorczycą, listkami limonki kaffir oraz ziarnami czarnego pieprzu, umieść w podobnej ilości w słoikach.

Krok 3
Całość zalej gotującą się zalewą i zakręć. Słoiki ustaw w garnku z wyłożonymi na dnie gazetami. Wszystko zalej gorącą wodą do wysokości ¾ słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj 4 minuty. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.


Dobra rada:
Jeśli nie przepadasz za bardzo ostrymi dodatkami, zrezygnuj z chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem
W trakcie każdej imprezy lub spotkania towarzyskiego istotną funkcję pełnią przekąski oraz zagryzki dostępne na stole. Jak urozmaicić trochę standardowe propozycje oraz zaskoczyć swoich gości? Sięgnąć po egzotyczne smaki i akcenty. W przepisie zdradzamy ci, jak zamienić zwykłe, konserwowe ogórki na coś absolutnie nietuzinkowego – wystarczy odrobina czerwonego curry!
Dla kogo?
Dla gości, oczywiście! A także dla wszystkich fanów regularnego odświeżania swojego jadłospisu o nowe potrawy. Pikle z curry nadają się również do spakowania w podróż, dlatego wycieczkowiczom mogą szczególnie przypaść do gustu, jako danie na drogę.
Na jakie okazje?
Na imprezy i luźne spotkania, pikle z curry świetnie sprawdzą się również do wieczorków filmowych lub jako dodatek do obiadów.
Czy wiesz, że?
Konserwowanie to sposób zachowywania trwałości jedzenia, polegający na marynowaniu oraz wekowaniu żywności, np. ogórków w zalewie z wody, octu, soli oraz przypraw.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie przepadasz za ostrością, zrezygnuj z chili! Możesz skorzystać za to z większej ilości imbiru, konserwowe ogórki będą równie smaczne.