
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
6 łyżek
12 sztuk
12 sztuk
150 mililitrów
1 opakowanie
5 łyżek
6 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretki zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wylej je na płaską blaszkę, po czym wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na kawałki.

Krok 2
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym (możesz użyć gotowej bitej śmietany).

Krok 3
Na dno pucharków do lodów nałóż po 2 łyżki każdej z galaretek. Na galaretki wyłóż kulkę lodów.

Krok 4
Na lody wyłóż owoce. Całość udekoruj sporą rozetką bitej śmietany. Do deseru włóż rurkę, polej sosem czekoladowym i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody w pucharku "Ambrozja"
Lody w pucharku, galaretka i owoce to klasyczne połączenie, które sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeśli lubisz domowe desery, z pewnością spodoba ci się nasz przepis na lody Ambrozja. Aby je zrobić, rozpocznij od wyboru ulubionych smaków galaretek w dwóch kolorach. Po ich przygotowaniu i stężeniu pokrój galaretki w kostkę – będą przypominać małe kryształki. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier waniliowy lub cynamon – nadasz dzięki temu korzennego posmaku i zapachu. Jako dodatek do lodów Ambrozja wybierz owoce w intensywnych kolorach, np. kiwi, truskawki, jeżyny czy brzoskwinie. Cały deser lodowy w pucharku będzie wtedy jeszcze bardziej apetyczny. Dodatkowo lekko kwaśne owoce zrównoważą słodycz lodów i galaretki, tworząc idealne połączenie. Na górze lodów zrób różyczki z bitej śmietany i delikatnie połóż na nich owoce. Co ważne, nasz przepis na deser lodowy w pucharku, sprawdzi się niezależnie od sezonu. Smacznego!
Dla kogo?
Lody Ambrozja to odpowiedź na kulinarny gust miłośników domowych słodyczy. Tak przygotowane desery lodowe w pucharkach z pewnością posmakują zarówno entuzjastom klasycznych, znanych od wielu lat łakoci, jak i tym z was, którzy szukają urozmaicenia słodkiego menu.
Na jaką okazję?
Lody w pucharku „ambrozja” to deser, który z powodzeniem możesz zaserwować podczas spotkań ze znajomymi lub jako poobiednią porcję słodyczy.
Czy wiesz, że?
Deser „Ambrozja” znany jest w polskiej kuchni od wielu lat. Część osób na pewno kojarzy te lody w pucharku z czasami PRL, gdy były obowiązkowym elementem menu każdej kawiarni.
Dla urozmaicenia:
Deser Ambrozja udekoruj według uznania – posypkami cukierniczymi, ulubioną polewą lub wiórkami czekolady.