Deser ambrozja - lody w pucharku: przepis | Przepisy.pl pixel

Lody w pucharku "Ambrozja"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
419 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

451 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

6 łyżek

12 sztuk

12 sztuk

150 mililitrów

1 opakowanie

5 łyżek

6 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wylej je na płaską blaszkę, po czym wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na kawałki.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 1

Krok 2

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym (możesz użyć gotowej bitej śmietany).

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 2

Krok 3

Na dno pucharków do lodów nałóż po 2 łyżki każdej z galaretek. Na galaretki wyłóż kulkę lodów.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 3

Krok 4

Na lody wyłóż owoce. Całość udekoruj sporą rozetką bitej śmietany. Do deseru włóż rurkę, polej sosem czekoladowym i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. „Lody w pucharku Ambrozja” w klimacie ekologii zaserwuję, gdy zamiast sklepowej galaretki, własnoręcznie przygotowane żelki - na bazie musu owocowego, ksylitolu i żelatyny wyprodukuję. Lody domowej roboty stanowią do tego idealne dopełnienie… Tak mama spełnia (nie tylko) dzieci - o bajkowym deserze - marzenie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Podany przepis w zakresie rodzaju lodów modyfikuję: po raz kolejny gotowe lody - własnoręcznie zrobionymi zastępuję. To będzie petarda imprezowa! Niech sklepowy lód w kąt się schowa! Robię wartościowe i pyszne … marchewkowe lody, które dają super powera i zastrzyk zdrowej ochłody. 70 dag ugotowanej marchewki, 1 banana, 1 pomarańczę, łyżkę miodu i ½ szklanki mleczka kokosowego, miksując i zamrażając – uzyskuję coś MAX pysznego i oryginalnego! W takiej wersji – dzieci bez wahania warzywo i owoce wcinają, co więcej – o dokładkę wołają!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! A gdy deser ma być na stole uroczystym, najlepiej gdy galaretka będzie w kolorze przezroczystym! A w niej małe owoce będą widniały i pięknie będą się prezentowały. Na komunie i wesela bardzo polecane, bo niby to proste a tak mało znane! Zwykły deser a tak niebanalny, na elegancie przyjęcia - wprost idealny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Cóż za deser wspaniały, na lato doskonały. Ja galaretki agrestowej i wiśniowej użyję, gdyż najbardziej mi smakują, domownicy się uradują. Bita śmietana oczywiście też się pojawi, ona mi największą przyjemność sprawi! Ja bitą śmietanę będę z mascarpone ubijać, bo to połączenie bardzo mi smakuje - szykuje się uczta smaków, już to czuję! Zamiast sosem czekoladowym - sosem toffi deser poleję, moja buzia na samą myśl o tym deserze się śmieje! PosypIę wiórkami kokosowymi, są moimi dodatkami ulubionymi! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Konaszewska-Grynasz

    Barbara Konaszewska-Grynasz , 14.09.2016

    mniam mniam jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody w pucharku "Ambrozja"Lody w pucharku "Ambrozja"

Lody w pucharku, galaretka i owoce to klasyczne połączenie, które sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeśli lubisz domowe desery, z pewnością spodoba ci się nasz przepis na lody Ambrozja. Aby je zrobić, rozpocznij od wyboru ulubionych smaków galaretek w dwóch kolorach. Po ich przygotowaniu i stężeniu pokrój galaretki w kostkę – będą przypominać małe kryształki. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier waniliowy lub cynamon – nadasz dzięki temu korzennego posmaku i zapachu. Jako dodatek do lodów Ambrozja wybierz owoce w intensywnych kolorach, np. kiwi, truskawki, jeżyny czy brzoskwinie. Cały deser lodowy w pucharku będzie wtedy jeszcze bardziej apetyczny. Dodatkowo lekko kwaśne owoce zrównoważą słodycz lodów i galaretki, tworząc idealne połączenie. Na górze lodów zrób różyczki z bitej śmietany i delikatnie połóż na nich owoce. Co ważne, nasz przepis na deser lodowy w pucharku, sprawdzi się niezależnie od sezonu. Smacznego!

Dla kogo?

Lody Ambrozja to odpowiedź na kulinarny gust miłośników domowych słodyczy. Tak przygotowane desery lodowe w pucharkach z pewnością posmakują zarówno entuzjastom klasycznych, znanych od wielu lat łakoci, jak i tym z was, którzy szukają urozmaicenia słodkiego menu.

Na jaką okazję?

Lody w pucharku „ambrozja” to deser, który z powodzeniem możesz zaserwować podczas spotkań ze znajomymi lub jako poobiednią porcję słodyczy.

Czy wiesz, że?

Deser „Ambrozja” znany jest w polskiej kuchni od wielu lat. Część osób na pewno kojarzy te lody w pucharku z czasami PRL, gdy były obowiązkowym elementem menu każdej kawiarni.

Dla urozmaicenia:

Deser Ambrozja udekoruj według uznania – posypkami cukierniczymi, ulubioną polewą lub wiórkami czekolady.