Placki z dyni z serem żółtym - chrupiące: przepis | Przepisy.pl pixel

Placki z dyni i sera

czyli chrupiące placuszki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

353 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 szklanki

1 sztuka

50 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.

Placki z dyni i sera - Krok 1

Krok 2

Do miski z dynią wlej wodę, dodaj jajko, starty ser oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Wymieszaj dokładnie ciasto i odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Placki z dyni i sera - Krok 2

Krok 3

Smaż okrągłe placuszki na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Placki z dyni i sera - Krok 3

Krok 4

Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub do duszonych mięs.

Placki z dyni i sera - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Beata Giryn

    Beata Giryn , 28.07.2017

    A co jak nie mam gdzie kupić Fix chrupiące placki.??czym zastąpić. ??tu gdzie jestem nie ma tego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z dyni i sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z dyni i seraPlacki z dyni i sera

Chrupiące placki ziemniaczane, popularną potrawę kuchni polskiej, z powodzeniem zastąpić możesz plackami przygotowanymi na bazie innych warzyw, na przykład dyni z dodatkiem ulubionego gatunku żółtego sera. To pożywne danie o oryginalnym smaku przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Tego typu placki najlepiej smażyć na patelni teflonowej z użyciem oleju roślinnego, który powinien pokryć ją w całości. Jednocześnie smaż około trzy cztery placki. Jeśli ciasto za bardzo pryska, zmniejsz nieco temperaturę lub podnieś patelnię na kilka sekund w powietrze. Jeżeli natomiast placki się nie ścinają, zwiększ odrobinę temperaturę. Zanim przewrócisz placek na drugą stronę, upewnij się, że jedna strona jest dobrze ścięta, to znaczy brzegi placka są dobrze wysmażone, a środek nie jest już płynny. Placki z dyni i sera podawać możesz solo, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub do duszonych mięs.