
Składniki
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
4 sztuki
12 sztuk
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki po rozmrożeniu, umyciu, osączeniu, pokrój na kawałki.
Krok 2
Cebulę, czosnek i papryczki posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż posiekane składniki.
Krok 3
Dodaj krewetki i dopraw solą. Smaż przez 7 minut.
Krok 4
Każdy placek papad zwilż namoczonym w wodzie ręcznikiem kuchennym. Na jednym końcu placka ułóż porcję farszu, a następnie złóż brzegi tak, aby nadzienie nie wypadło i zroluj, aby powstał krokiet. Krokiety należy przekłuć wykałaczkami lub obwiązać białą bawełnianą nicią.
Krok 5
Rozgrzej resztę oleju i smaż w nim krokiety na złoty kolor. Po wyjęciu odsącz i podawaj z ulubioną sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej