
Składniki
3 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżeczka
2 szklanki
1 łyżeczka
6 łyżek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Z mleka, mąki, jajek i 3 łyżeczek cukru oraz łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu wyrób mikserem ciasto na placuszki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3
Dodaj startą marchew i wymieszaj dokładnie tak, by marchew została pokryta gęstym ciastem.
Krok 4
Na gorący tłuszcz nakładaj łyżką ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem i kleksem gęstej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej