Polędwica pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica pieczona

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

null

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i posmaruj nią polędwicę. Pozostaw na 60 minut w chłodnym miejscu.

Krok 2

Cebulę pokrój w krążki, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 3

Polędwicę przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż cebulą i czosnkiem. Piecz przez 120 minut w temperaturze 200 stopni, kilkakrotnie polewając mięso wytworzonym sosem i obracając.

Krok 4

Po upieczeniu polędwiczki wyjmij, a sos przelej do rondelka.

Krok 5

Do sosu dodaj śmietanę oraz mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 6

Polędwiczki pokrój w plastry i polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej