Polędwiczka z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczka z sosem pieczarkowym

Autor: Joanna Cz.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę myjemy, osuszamy, odkrawamy błonki, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Dłonią rozbijamy plastry mięsa. Każdy plaster z dwóch stron przyprawiamy pieprzem i tymiankiem

Krok 2

Cebule kroimy w kostkę. Na dużą patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulkę i dusimy kilka minut. Dodajemy umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażamy 10 minut.

Krok 3

Na większej patelni podgrzewamy dość mocno resztę oleju. Przed samym smażeniem solimy polędwiczkę. Wrzucamy na patelnie i smażymy na większej mocy po minucie

Krok 4

W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy kostki bulionu Knorr. Wlewamy bulion do polędwiczek, zmniejszamy moc palnika, dodajemy podsmażone pieczarki. Dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu.

Krok 5

Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, posypujemy natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej