Polędwiczki w sosie żurawinowym - wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

325 osób wydrukowało

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso, usuń żyły i niepotrzebny tłuszcz. Natrzyj obficie polędwiczkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada jej odpowiedni aromat i kruchość. Mięso pozostaw na boku przez co najmniej 15 minut, następnie oprósz mąką pszenną i obsmaż je na patelni. Mięso przełóż do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz ok. 15 minut.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 1

Krok 2

Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę, otrzyj pomarańczę ze skóry, wyciśnij z niej sok i posiekaj natkę pietruszki.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę, białe wino, miód, sok oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko razem gotuj, aż płyny zmniejszą się o połowę, wtedy dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 3

Krok 4

Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i podawaj ułożoną na sosie żurawinowym.

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla przełamania słodkawego smaku sosu można do niego dodać gałązkę posiekanego rozmarynu.

1

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 14.07.2021

    Nie preferuje, nie uzywam gotowych mieszanek przypraw, typu Knorr do wieprzowiny, wiec chce spytac sie, jakie przyprawy uzyc zamiast. Przepis arcyciekawy i bardzi chcialabym go wykonac w najblizszy weekend. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowymPolędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym

Soczysta i krucha polędwiczka wieprzowa to główny dodatek wielu dań goszczących na naszych stołach. Aby podać ją w nieco odmienionej formie, warto postawić na składnik, który dobrze wydobędzie jej smak, ale go nie przyćmi. Proponujemy sos żurawinowy!

Dla kogo?

Dla tych, którzy pomimo braku czasu lubią zjeść dobrze i pysznie. Dla każdego, kto ma ochotę na mięsne danie z delikatnie wyczuwalną, słodką nutą.

Na jaką okazję?

Podaj polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowym wtedy, gdy przygotowujesz romantyczną kolację dla dwojga. Zaserwowana w towarzystwie pieczonych ziemniaków zdecydowanie umili wieczór.

Czy wiesz, że?

Polędwiczka to mięso delikatne, bez kości i bardzo chude – należy więc uważać, aby jej nie przesuszyć. Nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i do grillowania.

Dla urozmaicenia:

Do polędwiczki z sosem warto dodać też odrobinę wędzonego sera, np. oscypka. Jego smak idealnie komponuje się ze słodko-cierpką żurawiną.