Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

No dobrze, powiecie, ale skąd w osiedlowym sklepie wziąć perliczkę? Nie bądźcie tacy dokładni, w przepisie ważny jest sos, można przyrządzić w nim choćby kurczaka. Ale perliczka jest faktycznie the best - krucha, delikatna, smakowita. Może warto poszukać?

Krok 2

Każdą perliczkę rozdziel na 4 części jak kurczaka. Odetnij końcówki skrzydełek i zdejmij skórę. Natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką. Do dużego podłużnego garnka wlej 2 łyżki oliwy (możesz dodać łyżkę masła). Usmaż mięso na rumiano, potem wlej whisky i podpal. Zgaś płomień, mięso przełóż na talerz wraz z wytworzonym sosem, a do garnka wlej resztę oliwy, wysmaż boczek i zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj kasztany, wlej armaniak i znów podpal. Gdy płomień zgaśnie włóż do garnka kurki, wlej wino i śmietanę. Zagotuj, włóż porcje perliczki wraz z sosem, który zebrał się na talerzu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty, wlej nieco wody. Włóż winogrona, duś jeszcze 10-20 minut - chodzi o to, aby grzybki w sosie nie były surowe. Po zdjęciu potrawy z ognia, dodaj jogurt i rozkruszoną mini kostkę czosnkową, a jeśli trzeba, jeszcze raz przypraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Babka ucierana
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej