
Składniki
1.5 kilograma
250 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
4 plastry
200 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżeczki
10 sztuk
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel udka z kurczaka na mniejsze części, zdejmij skórę i posyp obficie połową opakowania Fix Knorr, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 2
Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pokrojony w paski boczek i pokrojone w plastry pieczarki, aż będą miękkie.
Krok 3
Do mleka dodaj 200 mililitrów wody, rozpuść w tym płynie drugą połowę opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Dodaj do sosu musztardę francuską wraz ze śmietaną i dobrze wymieszaj.
Krok 5
Doprowadź sos do wrzenia, dodaj tymianek i polej kurczaka.
Krok 6
Piecz bez nakrycia przez 30 minut w 180 °C. Podawaj z ryżem i zieloną fasolką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z pieczarkami
Potrawka z kurczaka z pieczarkami powinna charakteryzować się wyrazistym sosem. Jego smak świetnie podkreśli dodatek podsmażonych na patelni – razem z drobno posiekaną cebulą – grzybów. Przyrządzisz go na bazie kwaśniej śmietany z włoskimi ziołami. Zapraw go gruboziarnistą musztardą francuską z ziarnami gorczycy oraz octem winnym. Do dania doskonale sprawdzą się m.in. udka z kurczaka podzielone na mniejsze części. Zastąpić je możesz skrzydełkami lub piersią z indyka. Ze smakiem drobiu doskonale skomponują się plastry chudego boczku. Podsmaż je wcześniej na patelni, dzięki czemu staną się kruche i chrupiące. Mięso polane sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180° C. Potrawkę z kurczaka z pieczarkami serwuj bezpośrednio po upieczeniu z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się np. ryż. Do potrawy podawaj również zieloną fasolkę lub sałatkę ze świeżych warzyw. To danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź potrawkę z kurczaka z pieczarkami przy najbliższej okazji.