PRZEPIS KARNAWAŁOWY:SAŁATKA DO MIĘSIWA I NIE TYLKO
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście sałaty dobrze umyć,osuszyć porwać na małe kawałki, ułożyć na talerzu. Pomidory sparzyć (skórka jest teraz bardzo gruba i niedobra blee),, obrać, pokroić w kostkę, położyć na sałacie.
Krok 2
Cebulki poszatkować, przerzucić na sito o dobrze przelać wrzątkiem, zostawić do odcieknięcia
Krok 3
Sałatki Cezar przygotować nieco inaczej niż na opakowaniu tzn. zamiast majonezu użyć śmietany i do powstałego sosu dodać łyżkę miodu, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Cebulką obsypać talerz z sałatką, polać sosem i rozrzucić grzanki. Sałatka ta jest idealna w samotności, jak i do pieczonego mięsa rożnego rodzaju. Oczywiście można jeszcze dodać ulubione składniki,jak np.ogórek, oliwki, kukurydzę i co tam jeszcze chcecie. Dziś przewodnią myślą było" co za dużo to nie zdrowo" zatem składniki mocno okrojone:)) Podać możecie w misce, na jednym talerzu ( na dwie osoby ) lub w małych pucharkach, jeśli spodziewacie się kilku gości.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej