
Składniki
500 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
30 gramów
1 pęczek
1 sztuka
8 sztuk
2 puszki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić makaron spaghetti, ugotować al dente (przez 10 min.).
Krok 2
Na patelnie wlać oliwę z tuńczyka z puszki (mięso z tuńczyka pozostawić w puszce), podgrzać, dodać przecisniety przez praske czosnek, kapary i fileciki anchovies. Natke pietruszki oplukac, osuszyc, oberwac listki od gałązek. Listki grubo posiekać i odłożyć na bok. Gałązki natki posiekać razem z chili, wrzucić na patelnie. Wszystko razem podsmażyć przez 2 min.
Krok 3
Następnie dodać mięso z tuńczyka i oliwki, wymieszać. Wlać przecier pomidorowy (lub dodać posiekane pomidory) i oprószyć wszystko cynamonem, wymieszać.
Krok 4
Ugotowany makaron odcedzić (wodę z gotowania zachować). Do masy tuńczykowej dodać większa cześć posiekanej natki, sok wyciśnięty z cytryny, trochę oliwy i wody z gotowania makaronu, wymieszać.
Krok 5
Wrzucić makaron na patelnie, wymieszać z sosem. Rozłożyć danie na talerze. Przed podaniem posypać spaghetti pozostałą natka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej