
Składniki
600 gramów
30 gramów
4 sztuki
10 gramów
200 gramów
320 gramów
80 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 7 mm grubości. Oprószyć je solą, ułożyć warstwami w naczyniu i z wierzchu czymś obciążyć (aby wycisnąć wodę). Zostawić je tak na godzinę, następnie dokładnie umyć pod zimną wodą, dobrze odcisnąć z wody i osuszyć na ręcznikach papierowych. Tak przygotowanego bakłażana można od razu smażyć lub dodatkowo oprószyć mąką i obtoczyć w roztrzepanych jajkach - dzięki temu wchłonie nieco mniej tłuszczu. Na dużej patelni rozgrzać olej i bakłażana obsmażyć (partiami) po ok. 3 minuty z każdej strony.
Krok 2
Sos pomidorowy: w garnku na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pasatę pomidorową, kilka listków bazylii i szczyptę suszonego oregano (nie solić!). Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 3
Parmigiana: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na dno formy żaroodpornej wlać niewielką ilość sosu pomidorowego i ułożyć warstwę bakłażana. Przykryć cienką warstwą sosu, posypać serem i kilkoma listkami bazyli. Układać kolejne warstwy bakłażana, ponownie polewając sosem i posypując bazylią i serem. Zapiekać ok. 30 minut (jeśli ser zacznie za bardzo się rumienić można przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu zostawić na 10 minut do zastygnięcia. Kroić nożem na porcje i wykładać łopatką na talerze. Podawać ze świeżą bazylią.
Krok 4
WSKAZÓWKI Zamiast smażyć, bakłażana można upiec przez 15 minut w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej