Parmigiana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parmigiana

Autor: Mes

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

30 gramów

4 sztuki

10 gramów

200 gramów

320 gramów

80 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 7 mm grubości. Oprószyć je solą, ułożyć warstwami w naczyniu i z wierzchu czymś obciążyć (aby wycisnąć wodę). Zostawić je tak na godzinę, następnie dokładnie umyć pod zimną wodą, dobrze odcisnąć z wody i osuszyć na ręcznikach papierowych. Tak przygotowanego bakłażana można od razu smażyć lub dodatkowo oprószyć mąką i obtoczyć w roztrzepanych jajkach - dzięki temu wchłonie nieco mniej tłuszczu. Na dużej patelni rozgrzać olej i bakłażana obsmażyć (partiami) po ok. 3 minuty z każdej strony.

Krok 2

Sos pomidorowy: w garnku na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pasatę pomidorową, kilka listków bazylii i szczyptę suszonego oregano (nie solić!). Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.

Krok 3

Parmigiana: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na dno formy żaroodpornej wlać niewielką ilość sosu pomidorowego i ułożyć warstwę bakłażana. Przykryć cienką warstwą sosu, posypać serem i kilkoma listkami bazyli. Układać kolejne warstwy bakłażana, ponownie polewając sosem i posypując bazylią i serem. Zapiekać ok. 30 minut (jeśli ser zacznie za bardzo się rumienić można przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu zostawić na 10 minut do zastygnięcia. Kroić nożem na porcje i wykładać łopatką na talerze. Podawać ze świeżą bazylią.

Krok 4

WSKAZÓWKI Zamiast smażyć, bakłażana można upiec przez 15 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej