
Składniki
250 gramów
200 mililitrów
25 gramów
40 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
200 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj zaczyn. W misce połącz pokruszone drożdże, cukier kryształ, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka (ok. 30 st. C). Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min aż zaczyn zwiększy objętość dwukrotnie.

Krok 2
W misie miksera umieść przesiana mąkę, pozostałe mleko, esencję, masło, żółtka jaj i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrób za pomocą haka do ciasta.

Krok 3
Gdy ciasto będzie gładkie przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 min.

Krok 4
Na patelni rozgrzej 30 ml oleju i usmaż małe racuszki na małym ogniu, po 2-3 min z każdej strony. Gotowe placki posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz jabłka - pokrój je w drobną kostkę i dodaj do ciasta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Racuchy drożdżowe
Szukacie receptury na smaczne i proste do przygotowania danie? Koniecznie spróbujcie naszej receptury, która pozwoli Wam przyrządzić najlepsze racuchy drożdżowe. Jesteśmy pewni, że lepszego przepisu jeszcze nie poznaliście! Co charakteryzuje nasze racuchy drożdżowe? Przepis sprawia, że są pyszne, cieplutkie i wyjątkowo puszyste! Doskonale sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia, ale nie tylko! Możecie podawać je na obiad, kolację, a nawet śniadanie! Według naszej receptury przyrządzicie porcje racuchów drożdżowych dla 4 osób, jednak przygotujcie się na to, że mogą szybko zniknąć z talerza. Domyślacie się, kto najbardziej lubi racuchy? Oczywiście, że najmłodsi! Szybkie racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się jako podwieczorek dla dzieci. Nie zapomnijcie o kolorowych ozdobach! Posypcie puszyste racuchy drożdżowe cukrem pudrem i dodajcie świeże owoce, my w szczególności polecamy Wam maliny i borówki. Jeżeli wolicie dżemy i słodkie kremy, to one również doskonale się sprawdzą. Wybierzcie swoje ulubione produkty i dodajcie je do racuchów drożdżowych z jabłkami. Jaki jest plus tego dania? Przyrządzicie je szybko, prosto i w dużych ilościach! Mamy dla Was poradę, która pozwoli urozmaicić smak racuchów drożdżowych. Możecie dodać do środka pokrojone w kostkę jabłka! To niezastąpiony duet, który zasmakuje każdemu. Zdecydowaliście się na przygotowanie racuchów drożdżowych z przepisu? Koniecznie dajcie nam o tym znać! Zostawcie komentarz i podzielcie się swoją opinią. Życzymy Wam udanego gotowania i smacznego!