Ryż z koperkiem - z sosem koperkowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Risotto koperkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

2 łyżki

0.5 pęczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koper włoski oczyść z zewnętrznych części. Następnie przekrój go na pół i pokrój w cienkie plastry.

Risotto koperkowe  - Krok 1

Krok 2

Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę.

Risotto koperkowe  - Krok 2

Krok 3

Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Risotto koperkowe  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania ryżu dodaj pokrojony koper i śmietankę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut.

Risotto koperkowe  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie dodaj drobno posiekany koperek, świeżo mielony pieprz oraz sok z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu. Takie risotto możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do grillowanych ryb.

Risotto koperkowe  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Lidia Kowalewska

    Lidia Kowalewska , 07.06.2016

    To jeden i ten sam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto koperkowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto koperkowe Risotto koperkowe

Risotto to wyszukane danie, popularne zwłaszcza w kuchni włoskiej. Ryż gotowany jest z dodatkiem bulionu do momentu, aż uzyska kremową konsystencję. Risotto koperkowe doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Lekko anyżowy w smaku koper włoski, pieprz oraz czosnek nadadzą daniu wyrazistości, natomiast sok z cytryny i świeży koperek wzbogacają smak ryżu. Potrawę można serwować samodzielnie lub jako dodatek do grillowanych ryb, owoców morza oraz warzyw. Przyrządzając danie, należy uważać, żeby nie rozgotować ryżu – pamiętaj również, by użyć odpowiedniego produktu, czyli ryżu arborio lub carnaroli. Potrawa daje wiele możliwości modyfikacji – można dowolnie dobierać jej składniki, przygotowując na przykład risotto z grzybami, kasztanami lub szparagami. Gotowe danie warto udekorować świeżymi ziołami: koperkiem, bazylią czy szczypiorkiem, i posypać parmezanem albo innym długodojrzewającym serem. Wypróbuj nasz przepis na risotto koperkowe i podziel się swoją opinią. Czekamy na Twój komentarz!