
Składniki
500 gramów
250 gramów
50 gramów
3 sztuki
2 łyżki
5 łyżek
1 opakowanie
250 gramów
50 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać razem: mleko, jajka,cukier, cukier waniliowy,sól i drożdże
Krok 2
Do mąki dodać zimną margarynę, posiekać nożem
Krok 3
Do mąki dodać jajka z drożdżami
Krok 4
Wymieszać, najpierw łyżką, potem krótko wyrobić ręką.
Krok 5
Ciasto włożyć do miski a następnie miskę do ciepłej wody
Krok 6
Pozostawić do wyrośnięcia
Krok 7
Po około 40 minutach, gdy podwoi objętość, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować w kształt koła, podzielić jak pizze na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładać marmoladę i zawijać rogaliki, lekko zaciskając końcówki. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem w celu lekkiego podrośnięcia.
Krok 8
Posmarować rogaliki rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni.
Krok 9
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej