Rogaliki krucho drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki krucho drożdżowe

Autor: Danuta Gutowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

50 gramów

3 sztuki

2 łyżki

5 łyżek

1 opakowanie

250 gramów

50 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać razem: mleko, jajka,cukier, cukier waniliowy,sól i drożdże

Krok 2

Do mąki dodać zimną margarynę, posiekać nożem

Krok 3

Do mąki dodać jajka z drożdżami

Krok 4

Wymieszać, najpierw łyżką, potem krótko wyrobić ręką.

Krok 5

Ciasto włożyć do miski a następnie miskę do ciepłej wody

Krok 6

Pozostawić do wyrośnięcia

Krok 7

Po około 40 minutach, gdy podwoi objętość, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować w kształt koła, podzielić jak pizze na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładać marmoladę i zawijać rogaliki, lekko zaciskając końcówki. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem w celu lekkiego podrośnięcia.

Krok 8

Posmarować rogaliki rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni.

Krok 9

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej