Rumowy murzynek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rumowy murzynek

Autor: Urszula Pisz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 szklanki

4.5 łyżki

2.5 szklanki

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

0.5 szklanki

3 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1) W garnku na małym ogniu powoli rozpuścić: masło, wodę, rum, dwa olejki, cukier oraz kakao na czekoladową masę.

Krok 2

2. Odlać pół szklanki na polewę, a pozostałą masę ostudzić.

Krok 3

3. Do przestudzonej masy dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, orzechy a następnie wszystko wymieszać.

Krok 4

4. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy.

Krok 5

5. Masę czekoladową przelać do natłuszczonej margaryną i posypaną bułką tartą formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

5. Murzynek jest gotowy wówczas, gdy pęknie na wierzchu.

Krok 7

6. Murzynka wyjąć z formy, przestudzić, a następnie polać wcześniej pozostawioną polewą.

Urszula Pisz

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej