Ryba zapiekana z pomidorowym pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba zapiekana z pomidorowym pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

516 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj pokruszoną Mini kostkę Knorr, sok z cytryny, posiekany tymianek, pieprz oraz 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów.

Krok 2

Przygotowaną marynatą natrzyj filety i pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

W tym czasie do kielicha blendera włóż suszone pomidory, parmezan oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku.

Krok 4

Zamarynowane filety ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdy z nich nałóż pomidorowe pesto. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Gotową rybę podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba zapiekana z pomidorowym pestoRyba zapiekana z pomidorowym pesto

Zapiekana ryba z pomidorowym pesto to dobry sposób na przygotowanie smacznego rybnego dania. Sekret tej potrawy tkwi przede wszystkim w wyrazistej marynacie, którą natrzesz umyte i osuszone filety (np. z dorsza, mintaja lub morszczuka). Wystarczy, że w misce wymieszasz sok z cytryny, posiekany tymianek, pieprz oraz kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów. By wzbogacić smak dania, na zamarynowane kawałki ryby połóż uprzednio przygotowane pesto (suszone pomidory zmiksuj w blenderze razem z parmezanem oraz oliwą). Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić parmezan innym twardym i długo dojrzewającym serem. Filety wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Gotową rybę podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką, na przykład z pomidorków koktajlowych i bazylii. Pamiętaj, że do dekoracji dania możesz również użyć posiekanej drobno natki pietruszki oraz świeżego koperku. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na zapiekaną rybę z pomidorowym pesto.