
Składniki
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą małego nożyka wytnij szypułki z pomidorów. Po przeciwległej stronie natnij pomidory na krzyż.

Krok 2
Parz je we wrzącej wodzie przez kilka sekund - do momentu, kiedy skórka zacznie schodzić. Następnie przełóż do miski z zimną wodą i obierz ze skórki.

Krok 3
Pomidory pokrój w ósemki, przełóż do miski, dodaj połowę oliwy oraz cukier. Następnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby się zamarynowały i puściły sok.

Krok 4
Cebule obierz i pokrój w plastry tak, aby uzyskać pierścienie. Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 5
Z pozostałej oliwy przygotuj sos, mieszając ją z zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr.

Krok 6
Pomidory przełóż do oddzielnej miski, posyp serem feta oraz cebulą. Na końcu polej sosem. Całość udekoruj oregano.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka bałkańska
Słodkie pomidory, słony i kremowy ser feta, krążki czerwonej cebuli, oliwa i cały zestaw aromatycznych ziół. To smak Bałkanów: słonecznej Grecji, górzystej Czarnogóry oraz chorwackich wysp i wysepek. Smak lata zaserwowany w jednym małym i bardzo szybkim do przygotowania daniu, które najlepiej smakuje jako dodatek do grillowanego mięsa, krewetek lub ryby. Kto był na Bałkanach, ten wie, że sałatka bałkańska ma wiele wariantów, i każdy jest pyszny! Bywa, że znajdują się w niej także czarne brunatne lub zielone oliwki, czerwona papryka, kawałki świeżego ogórka oraz sałata. Co, kto lubi. Jednak pomidory i feta to absolutna podstawa, której nie może w tym zestawie zabraknąć. Co jeszcze jest niezbędne? Sos sałatkowy pełen podkręcających smak przypraw i ziół, zmieszany z oliwą z oliwek. Nie żałuj go i obficie polej sałatkę, to co zostanie na talerzu po jej zjedzeniu wytrzyj chlebem i zjedz!