Sałatka z winogronami i serem pleśniowym
łatwe
197 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
50 gramów
4 łyżki
5 łyżek
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte winogrona pokrój na połówki, a ser w kostkę. Listki pietruszki oderwij od gałązek – jedną gałązkę pozostaw do dekoracji. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, mlekiem oraz pieprzem i listkami pietruszki.

Krok 2
W dużej misce połącz makaron, połówki winogron oraz przygotowany sos. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do salaterki.

Krok 3
Wierzch sałatki posyp pokrojonym serem i udekoruj gałązką pietruszki. Podawaj z chrupiącą ziołową bagietką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z winogronami i serem pleśniowym
Sałatka z makaronem i serem pleśniowym łączy w sobie wykwintne smaki, dzięki którym bardzo dobrze sprawdzi się podana podczas uroczystego posiłku. Ser pleśniowy typu brie i słodkie czerwone winogrona doskonale uzupełniają się nawzajem, a razem z makaronem, natką pietruszki i sosem czosnkowym, tworzą niezwykle udane połączenie. Francuski ser brie ma delikatny śmietankowy smak oraz gładką białą skórkę. Przypomina nieco camembert, jest jednak od niego łagodniejszy, więc jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, dokonaj zamiany. Ugotuj na półtwardo makaron kokardki (pasować będą także inne rodzaje, np. świderki albo kolanka), ostudź bez przelewania zimną wodą i wymieszaj go z pozbawionymi pestek połówkami winogron oraz sosem czosnkowym na bazie majonezu. Na koniec posyp go kawałkami sera i natką pietruszki. Sałatka z makaronem i serem pleśniowym najlepiej smakuje schłodzona. Będzie samodzielnym daniem, a także dobrym dodatkiem do mięs drobiowych oraz ryb – przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!