Sałatka wielkanocna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka wielkanocna

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

5

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

5 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 pęczek

4 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy fileta, posypujemy przyprawą do gyrosa. Po usmażeniu przekładamy do miseczki. Oleju nie wylewamy.

Krok 2

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane ziemniaczki obsmażamy w oleju z fileta. Gdy ziemniaczki nabiorą złocistego wyglądu przekładamy do miseczki.

Krok 3

Kilka liści kapusty pekińskiej myjemy i szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo. Trzy z nich przekrawamy na połówki, wyciągamy z nich żółtka. Żółtka i pozostałe dwa jajka kroimy w kostkę.

Krok 4

Sałatkę układamy w następujący sposób: Do miski wkładamy fileta, na niego wykładamy jajka, solimy, pieprzymy, smarujemy połową majonezu, na to dajemy ziemniaczki, następnie kapustę pekińską i kolejna warstwa majonezu. Szczypiorek drobno kroimy, posypujemy sałatkę.

Krok 5

Na górze sałatki układamy 6 pozostawionych połówek białek. Do każdego w miejsce żółtka wkładamy łyżeczkę ćwikły z chrzanem. Tak przyrządzoną sałatkę wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka wielkanocnaSałatka wielkanocna

Jest co najmniej kilka potraw, bez których nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Zalicza się do nich między innymi barszcz biały lub żurek, białą kiełbasę, pieczeń, schab faszerowany, pasztet oraz jajka w różnych postaciach – faszerowane, w koszulkach czy na twardo. Jeżeli chodzi o dodatki, to króluje majonez, chrzan oraz ćwikła. Świąteczne menu możesz jednak nieco urozmaicić, serwując sałatkę wielkanocną, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Kiełbasę zastępuje tu usmażony na patelni, pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Dzięki zawartości ziemniaków jest to sałatka, która z powodzeniem nadaje się jako dodatek do dania głównego. Efektownego charakteru nadadzą potrawie położone na jej wierzchu połówki ugotowanych na twardo jajek, których żółtka zastępuje się ćwikłą z dodatkiem chrzanu. Przed podaniem, warto schłodzić sałatkę w lodówce przez kilka godzin.