Sałatka z koprem włoskim (fenkułem) - VIDEO
łatwe
59 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek usmaż na suchej patelni, aby stał się chrupiący. Pozwól, aby tłuszcz sam wytopił się z mięsa. Usmażone plastry odsącz na ręczniku papierowym.

Krok 2
Z kopru włoskiego odkrój zielone części. Z drugiej strony, za pomocą małego nożyka, wydrąż stwardniały środek. Następnie pokrój koper w bardzo cienkie plastry, zamarynuj w szczypcie soli, cukru i odrobinie oliwy. Odstaw na chwilę (dzięki temu, koper będzie bardziej kruchy).

Krok 3
Z ziół urwij same listki. Dodaj do kopru.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy i odrobiną wody oraz miodu. Następnie dodaj do sałatki.

Krok 5
Sałatkę podawaj z chrupiącym boczkiem i pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z koprem włoskim (fenkułem) - VIDEO
Sałatka z koprem włoskim, czyli fenkułem, o delikatnie anyżowym posmaku, połączona z chrupiącym boczkiem, to ciekawy sposób na dodatek do dań lub przekąskę. Na początek smaż wędlinę na patelni do momentu jej zarumienienia i odsącz na ręczniku papierowym. Następnie przygotuj fenkuł, zaczynając od dokładnego umycia warzywa i odcięcia jego zielonych oraz stwardniałych części. Pokrój go w cienkie plastry i zamarynuj w oliwie z przyprawami, by stał się bardziej kruchy. Dodaj posiekany koper oraz kolendrę, które idealnie skomponują się ze smakiem fenkułu. Ewentualnie, dla urozmaicenia smaku, dołącz do sałatki również kilka suszonych pomidorów. Tuż przed podaniem polej ją swoim ulubionym sosem – bardzo dobrze będzie się nadawać włoski. Sałatkę z koprem włoskim serwuj z chrupiącym pieczywem – najlepiej bułką razową lub bagietką. Będzie też dobrym dodatkiem do grillowanych mięs. Zainspiruj się tym przepisem i przekonaj się, jak w prosty sposób można przygotować apetyczną przekąskę, doskonałą na wiele okazji.