Sałatka z rukolą i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i tuńczykiem

Autor: Karolina Pyrtek

ratingratingratingratingrating

6

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj i pozostaw w misce.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź w zimnej wodzie przez ok. 10 min.

Krok 3

W międzyczasie pokrój pomidorki na 4 części oraz paprykę w dość grubą kostkę. Wrzuć warzywa do miski z sałatą.

Krok 4

Ugotowane i ostudzone jajka obierz oraz pokrój w kostkę. Dodaj do miski.

Krok 5

Teraz wrzuć ziarna słonecznika na patelnię i pilnując by się nie spaliły przypraż, aż osiągną odpowiednio złocisty kolor.

Krok 6

Tuńczyka z puszki dodaj do sałatki. Wsyp ziarna, dodaj sól, pieprz oraz oliwę. Mieszaj delikatnie ale zdecydowanie.

Krok 7

Sałatka jest gotowa do podania. Można do smaku doprawić sokiem z cytryny. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i tuńczykiemSałatka z rukolą i tuńczykiem

Sałatki są daniem, które cechuje przede wszystkim nieskończona ilość kombinacji w zakresie składników i finalnego smaku. Nasza propozycja na pyszną przekąskę to sałatka z tuńczykiem i rukolą. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby, słodycz pomidorów i papryki, a także chrupkość ziaren słonecznika. Rukola nadaje oryginalnego, orzechowego aromatu, który przypadnie do gustu miłośnikom świeżych, orzeźwiających sałatek. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wyruszyć na szybkie zakupy i zabrać się za przyrządzanie sałatki. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Sałatka z rukolą i tuńczykiem to danie dla każdego! Zachwyci przede wszystkim osoby lubiące szybkie, proste i aromatyczne przekąski.

Na jaką okazję?

Sałatka z rukoli i tuńczyka jest idealną propozycją na domową imprezę. Sprawdzi się także w roli drugiego śniadania lub przekąski, zabieranej do pracy.

Czy wiesz, że?

Rukola to inaczej rokietta siewna. Nie spotkacie jej zbyt często w polskich uprawach. Do naszego kraju trafia najczęściej z krajów basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie nie tylko w warunkach uprawnych, ale także dziko.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wyraziste smaki, sałatkę możecie doprawić sokiem z cytryny.