
Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
4 łyżki
500 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
null
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
null
1 łyżeczka
25 gramów
600 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do nich ghee i jogurt, wyrób na gładkie ciasto.
Krok 2
Z ciasta uformuj kulki o średnicy 2cm, które rozwałku na placki o średnicy około 15 cm podsypując mąką. Placuszki przekrój na połowy.
Krok 3
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na ghee. Dodaj mięso, groszek oraz przyprawy. Smaż przez 5 minut.
Krok 4
Do farszu dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Placki napełniaj farszem, brzegi zwilż wodą i lep pierogi.
Krok 6
Samosy usmaż w oleju na złoto. Podawaj z chutneyem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej