Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem
łatwe
293 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
6 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na 4 jednakowej wielkości steki. Skrop oliwą i posyp przyprawa Knorr. Zamarynowane steki obsmaż szybko z obu stron na złoty kolor i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Krok 2
Pieczywo tostowe zmiksuj na sypko w blenderze. Następnie przełóż do miski, dodaj posiekana natkę pietruszki, pestki słonecznika, masło oraz pieprz. Wymieszaj wszystko razem i wyrób jednolita masę. Dopraw do smaku.

Krok 3
Sos z zielonym pieprzem przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Krok 4
Przygotowany chlebowy farsz podziel na 4 części i nałóż jego porcję na każdy stek. Mięso wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Gotowe steki podawaj z przygotowanym sosem pieprzowym i np. ziemniakami lub kaszą.


Dobra rada:
Zamiast schabu możesz użyć również innego rodzaju mięsa, np. indyka lub kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem
Schab w sosie albo w galarecie to podstawa polskiej kuchni. Z kolei kotlet schabowy stanowi jej absolutną legendę. Chętnie zmierzymy się z nią po swojemu! Ten kawałek mięsa, aż prosi się o bardziej nowoczesną, aromatyczną oprawę – co powiesz na przepis na schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem?
Dla kogo?
Czas na soczystą, mięsną ucztę! Pieczony schab jest niebywale delikatny, więc doskonale komponuje się z wyrazistym sosem i kołderką pachnącą natką pietruszki.
Na jaką okazję?
Czas na jego zrobienie znajdziesz w nawet najbardziej napiętym grafiku. Żadna przekąska nie równa się ze smakiem domowego obiadu! Zaproś do siebie znajomych i przekonaj się, że mniej pracy w kuchni to więcej czasu na inne rozrywki.
Czy wiesz, że?
W czasie zakupów unikaj bladych i bardzo jasnych kawałków schabu. Dobrej jakości mięso posiada intensywny kolor i zwartą strukturę. Świeżą porcję rozpoznasz po białych żyłkach tłuszczu.
Dla urozmaicenia:
Ulubiona surówka wraz z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami sprawią, że schab pod kołderką w kremowym sosie będzie kompletny. Wierzch udekorowany tymiankiem tylko zyska na urodzie i aromacie!