
Składniki
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące.
Krok 2
W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy mieszając, aż się zeszkli. Wkładamy do rondla kotlety i obsmażamy z obu stron.
Krok 3
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa.
Krok 4
Całość zalewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 5
Dusimy przez około 30 minut, aż mięso zmięknie.
Krok 6
Śmietanę mieszamy z chrzanem i dodajemy do mięsa. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go mąką.
Krok 7
Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w sosie chrzanowym
Schab może występować w wielu odsłonach: smażony w panierce, pieczony w rękawie, duszony w sosie. Prezentowany tutaj, duszony pod przykryciem, należy podawać z sosem śmietanowo-chrzanowym. Przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu. Zanim zrobisz sos, podsmaż mięso ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Dzięki temu pozostanie smaczne i soczyste. Następnie duś je pod przykryciem w bulionie, aż do momentu, gdy plastry schabu osiągną pożądaną miękkość. Przed smażeniem natrzyj mięso majerankiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz pieprzem ziołowym. Pamiętaj, by nie rozbijać plastrów schabu zbyt cienko, ponieważ mięso podawane z sosem powinno być nieco grubsze niż to smażone w chrupkiej panierce. Przygotowaną potrawę podawaj wraz z ulubionymi dodatkami (kaszą gryczaną, ryżem, frytkami, ziemniakami zapiekanymi w ziołach) oraz surówką, np. z marchewki czy czerwonej kapusty. Serwuj potrawę posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Zapoznaj się z przepisem i przyrządź smaczny schab w sosie chrzanowym na najbliższą okazję.