Shoarma z wieprzowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Shoarma z wieprzowiny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Następnie wymieszaj z olejem i przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w paski.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej i usmaż warzywa oraz mięso. Smaż tak długo aż cały płyn wyparuje i wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 4

Przygotuj sos do shoarmy: wymieszaj majonez z jogurtem, papryką i sosem z opakowania Fix Knorr.

Krok 5

Shoarme przesyp na talerz. Posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z sosem oddzielnie oraz dowolnymi dodatkami chlebkiem pita, ryżem lub frytkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shoarma z wieprzowiny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shoarma z wieprzowiny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shoarma z wieprzowiny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shoarma z wieprzowiny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shoarma z wieprzowiny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shoarma z wieprzowiny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shoarma z wieprzowiny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Shoarma z wieprzowiny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Shoarma z wieprzowiny Shoarma z wieprzowiny

Oto specjał bliskowschodniej kuchni – shoarma z wieprzowiny! Teraz to popularne danie możesz przygotować w swoim domu, z zachowaniem bogactwa smaku i aromatu.

Dla kogo?

Tak naprawdę dla każdego, kto tylko ma ochotę na wieprzową shoarmę!

Na jaką okazję?

Weekendowy obiad rządzi się swoimi prawami – po powrocie z ciekawej wycieczki lub zakupów przygotuj orientalną potrawę w domowej odsłonie.

Czy wiesz, że?

Shoarma to bliskowschodnie danie znane na całym świecie, ale pod różnymi nazwami – na przykład w Grecji jest to gyros, w Turcji doner kebab, a w Armenii tarna.

Dla urozmaicenia

Choć we flagowym przepisie shoarma przyrządzana jest z wieprzowiny, to przygotować można ją również z mięsa koziego, drobiowego, wołowego, jagnięcego lub mieszanego.