Sos cumberland przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos cumberland

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
270 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

582 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

300 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.

Sos cumberland  - Krok 1

Krok 2

Żeby sos cumberland był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.

Sos cumberland  - Krok 2

Krok 3

Sos cumberland doskonale nadaje się do białych mięs, również dobrze komponuje się z pieczona kaczką.

Sos cumberland  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby sos cumberland był bardziej gładki, przetrzyj go przez drobne sitko przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos cumberland Sos cumberland

Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie do dań z dziczyzny. Dziś równie często serwuje się go do mięs białych i różnych rodzajów mięs pieczonych, jak również do serów. Sos cumberland jest rodzajem sosu podawanego na zimno, na Wyspach Brytyjskich można jednak spotkać jego wersję na ciepło, gdzie serwowany jest m.in. do pieczonej szynki. W prezentowanym przepisie głównym składnikiem jest świeża żurawina, która doskonale podkreśla smak mięsa. Jeśli przygotowujesz sos poza sezonem letnim, alternatywą pozostaje żurawina suszona lub dżem żurawinowy. W każdym przypadku smak sosu będzie równie dobry.

Dla kogo?

Sos cumberland to idealna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i cenią sobie wyraziste smaki. Świetnie sprawdzi się dla miłośników kuchni angielskiej oraz tych, którzy chcą nadać swoim potrawom odrobinę elegancji i wyjątkowego charakteru.

Na jaką okazję?

Przepis na sos cumberland sprawdzi się doskonale na specjalne okazje, takie jak świąteczne obiady, uroczyste kolacje czy eleganckie przyjęcia. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do wędlin, pieczonych mięs, jak i serów.

Czy wiesz, że?

Sos cumberland można przygotować też na bazie dżemu z czarnej porzeczki lub z dodatkiem obu wymienionych składników. Istnieją warianty potrawy, gdzie owocowej nuty nadaje galaretka z czarnych i czerwonych porzeczek.

Dla urozmaicenia:

Sos cumberland doskonale smakuje w połączeniu z odrobiną czerwonego wina, które nada mu głębi i elegancji. Eksperymentuj z dodatkami, takimi jak świeży imbir lub szczypta cynamonu, aby nadać mu nieco inny charakter.

Jeśli szukasz dodatkowych inspiracji na pyszne dania, sprawdź przepisy na serowe gnocchi z sosem bolognese oraz makaron nadziewany mięsem mielonym!